آیا ماساژ به آرتریت کمک می‌کند؟

آرتریت یا التهاب مفاصل نوعی بیماری است که فعالیت‌های روزمره زندگی را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار می‌دهد. آرتریت به عواملی همچون بیماری زمینه‌ای و سلامت بیمار وابسته است. اغلب برای این بیماری دارو‌های ضدالتهاب و مسکن تجویز می‌شود؛ اما داروهای ضدالتهابی و غیراستروئیدی معمولاً در دراز مدت باعث بیماری قلبی و عروقی می‌شود.

نوع دیگر درمان دارویی برای این بیماری، داروهای روماتیسمی اصلاح‌کننده هستند، مانند متوترکسات که عموماً برای سرکوب ایمنی بیش از حد که باعث ایجاد آرتریت شده است، تجویز می‌شود.

سومین راه درمان این بیماری داروهای بیولوژیک هستند که سیستم ایمنی را در یک مرحلهٔ خاص، مجدد مورد هدف قرار می‌دهد؛ اما به دلیل عوارض شدیدی که این درمان‌های دارویی به دنبال دارند، همواره افراد به دنبال راه‌های درمانی کم‌خطر هستند که تحت عنوان درمان‌های “جایگزین یا مکمل” می‌توان از آنها یاد کرد. یکی از محبوب‌ترین درمان‌های مکمل، رفلکسولوژی و ماساژ می‌باشد.

 

رفلکسولوژی

اصطلاحی است تحت عنوان اعمال درجات مختلف فشار به نواحی مشخص از پاها که باعث ایجاد آرامش و کاهش استرس می‌شود. به این نقاط رفلکس می‌گویند و گفته می‌شود که هر یک از این نقاط با ساختار یا اندامی در بدن در ارتباط هستند.

به طور معمول یک جلسه رفلکسولوژی یک ساعت طول می‌کشد که طی آن ابتدا یک شرح‌حال دقیق در مورد سبک زندگی، بیماری‌های گذشته و مشکل فعلی گرفته می‌شود. پس از معاینه دقیق پا، ابتدا کل پا به آرامی ماساژ داده می‌شود تا آرام شود. سپس ناحیه مدنظر تحت درمان قرار می‌گیرد.

بسیاری از کایروپراکتیک‌ها و فیزیوتراپیست‌ها درمان رفلکسلوژیکی را ارائه می‌دهند به طوری که اکثر پزشکان مدرن توصیه می‌کنند که این روش درمانی در کنار روش‌های درمانی مرسوم انجام شود.

 

شواهدی مبنی بر تأثیر رفلکسولوژی

چندین مطالعه نشان داده است که بیماران بعد از این نوع درمان، خواب بهتر و استرس و اضطراب کمتری را تجربه می‌کنند و هیچ اثر نامطلوبی را به دنبال ندارد.

 

ماساژ دادن

از دیرباز برای تسکین درد، تورم ناشی از التهاب، افزایش گردش خون و کاهش اسپاسم عضلانی از ماساژ دادن استفاده می‌کردند. ماساژ تکنیکی است که هم ذهن و هم بدن را درگیر می‌کند. زیرا جدا از نتیجهٔ بالینی، احساس آرامش و راحتی را در بدن ایجاد می‌کند.

 

شواهدی مبنی بر تأثیر ماساژ

طی معدود مطالعاتی که در این رابطه انجام شده است، شواهد حاکی از این می‌باشد که عملکرد زانو، حداقل برای مدت کوتاهی بهتر می‌شود و درد را تسکین می‌دهد. اما نمی‌تواند دارای اثر طولانی باشد.

 

عوارض ماساژ

از عوارض جانبی نادری که ناشی از ماساژ دادن زیاد و غیراصولی می‌باشد می‌توان به لخته شدن خون اشاره کرد که در افراد مسن یا ضعیف رخ می‌دهد.

به طور کلی این درمان‌ها شاید بتوانند مکمل خوبی برای آرتریت باشند و تأثیرات روانی و عملکردی را در کوتاه مدت به دنبال داشته باشند؛ اما برای نحوه عمل و میزان تأثیر آن‌ها، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

دیدگاه خود را بنویسید