درد ستون فقرات

درد ستون فقرات علل متنوع و متفاوتی دارد، بنابراین کسی که در این ناحیه از بدن با دردی روبه‌روست باید بداند این درد می‌تواند علت متفاوتی داشته باشد به عنوان مثال  التهاب مفاصل اطراف مهره‌ها، آسیب‌ دیسک‌های بین‌‌مهره‌ای، کشیدگی رباط ها و تاندون‌های اطراف مهره و یا انقباض ماهیچه‌های اطراف ستون مهره‌ها.

علاوه بر همه این ها، یکی از مهم‌ترین عواملی که در درازمدت می‌تواند منجر به بروز این دردها شود، تغییر زاویه و خمیدگی‌ ستون مهره‌هاست که به تغییرات ساختمانی اسکلتی بدن و در نهایت احساس درد می‌انجامد.

ستون مهره‌ها بطور طبیعی و عادی زاویه‌بندی خاصی داشته و در نواحی مختلف بدن مانند گردن، قفسه سینه و کمر گودی دارد. زمانی که بدن در وضعیت نامناسبی قرار گیرد، این گودی‌ها تغییر پیدا خواهند کرد و در نتیجه منجر به بروز آسیب‌ها و مشکلاتی در ستون مهره‌ها خواهد شد.

اکثر مواقع به وضعیت بدن هنگام نشستن، ایستادن و یا خوابیدن توجهی نمی‌‌شود و به دنبال پیدا کردن راهی برای  درست ایستادن و نشستن بطور صحیح هم نیستیم غافل از این که این بی‌توجهی ها می‌تواند عاملی برای شروع درد در ناحیه ستون فقرات باشد.

ستون فقرات، نقش اسکلت بدن را بازی می‌کند و باعث می‌شود که وزن بالاتنه به طور متعادل به لگن و پاها منتقل شود. اگر اسکلت بدن در وضعیت نامناسبی قرار بگیرد و فشار بیشتری به آن وارد شود، باید منتظر بروز مشکلات جدی‌تری بود و به همین دلیل می‌گویند قرار گرفتن بدن در وضع نامناسب یکی از مهم‌ترین عوامل بروز دردهای ستون فقرات می‌باشد.

مهره‌ها به‌وسیله مفصل های کوچکی به یکدیگر متصل شده و در بین این مهره‌ها، دیسک‌ها قرار دارند که از وارد آمدن فشار بیش از حد به مهره‌ها و آسیب جلوگیری می‌کنند، ولی ضربات و فشار‌های بیش از حد به دیسک باعث خروج ماده ژلاتینی بین آن ها می‌شود که می‌تواند آسیب عصبی و ایجاد درد ستون فقرات را منجر شود.

همه اجزای ستون فقرات از جمله اعصاب، مفاصل، عضلات، تاندون‌ها و لیگمان‌ها می‌توانند باعث درد ستون فقرات شوند، درد ستون فقرات به 4 قسمت درد گردن، درد تنه، درد قسمت تحتانی و درد ناحیه دنبالچه تقسیم می‌شود .

ممکن است بیماران مبتلا به درد ستون فقرات از یک درد جزئی و یا شدید در ناحیه پشت بدن شکایت کنند که این درد می‌تواند به اندام‌های تحتانی یا فوقانی منتقل شود و از  دیگر علائم همراه آن می‌توان از بروز ضعف عضلانی و اختلال حس به صورت گز‌گز  یا بی‌حسی نام برد..

استفاده از گرما به صورت دوش آب گرم به مدت 10 الی 15 دقیقه یا حوله مرطوب در بهبود درد ستون فقرات موثر است، همچنین در برخی از بیماران قرار دادن تکه‌های یخ یا یک حوله یخ‌زده که به دور آن حوله خشکی پیچیده شده است، می‌تواند  شدت درد ستون فقرات را کاهش دهد اما نباید این موضوع را فراموش کرد که در صورت وجود درد شدید گردن یا بی‌حسی که به شانه‌ها منتقل می‌شود، باید  به پزشک معالج مراجعه و انجام ورزش‌های کششی را فراموش کرد.

کاهش استرس‌های روانی تا حد بسیار زیادی در کاهش درد ستون فقرات ، عود و حتی پیشگیری موثر است. از جمله روش‌های پیشنهادی به منظور کاهش درد ستون فقرات ، انجام یک دم عمیق و نگه داشتن نفس به مدت چند ثانیه و بازدم به صورت کامل است.

نباید فراموش کرد که فعالیت های سنگین، برداشتن اجسام سنگین، خم شدن و پیچش کمر بطور مداوم باعث بازگشت درد ستون فقرات می‌شود. بنابراین انجام حرکات نرمشی و ورزش‌های تقویت‌کننده عضلات کمر و شکم و آیروبیک پس از تسکین موقت درد ستون فقرات حتماً باید انجام شود.

پرهیز از نشستن در یک وضعیت طولانی، استراحت‌های 5 دقیقه‌ای در حین کار و هم سطح بودن مانیتور کامپیوتر با چشم‌ها از عوامل پیشگیری از درد ستون فقرات میباشد. حمل کوله‌پشتی و کیف‌های سنگین روی شانه‌ می‌تواند تا حد زیادی باعث درد شود، بنابراین بهتر است از کیف‌های چرخ‌دار یا کیف‌های دستی استفاده شود و هنگام نشستن و راه رفتن، اصول سر بالا، شانه‌ها پایین و پشت صاف را فراموش نکرد .

برای پیشگیری از درد ستون فقرات هنگام خوابیدن به پشت باید از بالش کوتاه استفاده کرد و زیر زانوها یک بالش کوتاه قرار داد و در صورت خوابیدن به پهلو ارتفاع بالش تا حدی باشد که گردن در وضعیت صاف قرار گیرد و از خوابیدن روی شکم خودداری کرد.