نرمی استخوان

نرمی استخوان اغلب در دوران قبل از بلوغ به‌وجود می‌آید که علت اصلی آن کمبود ویتامین D است.- دکتر نوید حسین زاده متخصص طب فیزیکی و توان بخشی در رشت

نرمی استخوان اغلب در دوران قبل از بلوغ به‌وجود می‌آید که علت اصلی آن کمبود ویتامین D است. اکثر مردم نرمی استخوان را با پوکی استخوان اشتباه می‌گیرند. نرمی استخوان ایجاد مشکل در سختی و سفت بودن استخوان‌ها است، درحالی‌ که پوکی استخوان یعنی ضعف در استخوان‌های فرد. در حالت نرمی استخوان احتمال آسیب و شکستگی استخوان‌ها بیشتر است. در شرایطی که فردی دچار نرمی استخوان است، احتمال بیشتری برای شکستن یا آسیب به استخوان‌هایش وجود دارد. این عارضه در بزرگسالان بخصوص در خانم‌ها ایجاد می‌شود.

علل بروز نرمی استخوان:

نرمی استخوان می‌تواند دلایل متعددی از جمله کمبود ویتامین D، بیماری‌های زمینه‌ای، بیماری‌های کلیوی به‌خصوص نارسایی کلیه، عدم مصرف شیر و فرآورده‌های آن و … داشته باشد. بدن ما برای جذب کلسیم نیاز به ویتامین D دارد. این ویتامین از راه های مختلف از جمله نور خورشید و قرص‌های ویتامین D جذب بدن می‌شود. همچنین در بیمارانی که طی عمل جراحی بخشی از معده، روده یا سیستم گوارشی خود را برداشته اند، در فرآیند جذب ویتامین D مشکلاتی به‌وجود می‌آید، در نتیجه باعث نرمی استخوان یا استئومالیشیا می‌شود.

علائم نرمی استخوان

  1. کوتاهی قد و رشد نامناسب
  2. ایجاد درد و حساسیت در استخوان‌های زانو، بازو، ساق پا و …
  3. شکستگی سریع و آسان استخوان
  4. احساس دائم‌ خستگی
  5. درد

چه کسانی بیشتر در معرض نرمی استخوان قرار می‌گیرند؟

ژن: نرمی استخوان در بعضی موارد می‌تواند ارثی باشد و از طریق ژن‌ها منتقل شود، که به آن نرمی استخوان یا راشیتیسم ارثی می‌گویند.

سن: راشیتیسم در کودکان در رده سنی 6 تا 36 ماه بیشتر مشاهده می‌شود. زیرا در این بازه زمانی بدن آنها به فسفات و کلسیم بیشتری نیاز دارد.

محدوده جغرافیایی: محدوده جغرافیایی در مبتلا شدن به راشیتیسم تأثیر مهمی دارد. اگر محدوده‌ای مانند گیلان یا مناطقی که نور خورشید به‌ اندازه کافی وجود ندارد و به بدن نمی‌رسد، احتمال مبتلا شدن به بیماری راشیتیسم بیشتر است.

رژیم غذایی: اگر رژیمی مانند رژیم گیاهخواری داشته باشید که مصرف شیر و لبنیات، تخم‌مرغ و ماهی در آن کم باشد ریسک بیماری راشیتیسم افزایش می‌یابد. نوزادانی که تنها شیر مادر مصرف می‌کنند ممکن است به راشیتیسم مبتلا شوند، زیرا شیر مادر دارای ویتامین D کافی برای جلوگیری از راشیتیسم نخواهد بود.

روش های درمان :

۱.مصرف غلات (گندم و جو و …)

۲.مصرف‌ لبنیات از جمله شیر، تخم‌مرغ و …

۳. نوشیدن آب پرتقال طبیعی

4. مصرف روغن کبد و گوشت ماهی

 

دیدگاه خود را بنویسید